De Moestuin

Ingredient

Prei

terug

Prei is verwant met uien, sjalotten, knoflook en bieslook. Ze horen allemaal tot het geslacht Allium, uit de familie van de lelie-achtigen, en hebben de typische uienlucht – knoflook het scherpst en prei het mildst – die veroorzaakt wordt door aciline, een stofje dat in bio-look in een hogere concentratie voorkomt dan in reguliere look. Linnaeus deelde de prei in als Allium porrum, in het Middelnederlands: ‘poreye’ (Latijn-Romaans) De herkomst van de benaming ‘look’ is niet helemaal helder. Zo kan er een verband zijn met het Oudnederlandse ‘lok’ in de betekenis van ‘onkruid’. Het oud-engels kende ‘leac’, de hedendaagse Engelsman zegt ‘leek’ tegen prei. ‘Look ‘ komt uit de Germaanse talen (Saksisch, Duits, Noors).

Andere, wilde looksoorten die wij kennen zijn kraai-look (o.a. in de berm langs de Koningsweg tussen Utrecht en Bunnik), en daslook (o.a. bij de Aardvlo, Oud-Amelisweerd). Daslook schijnt gegeten te kunnen worden, maar staat al geruime tijd op de lijst van beschermde planten, dus doe maar niet. Die daslook staat op een paar plekjes in Amelisweerd doordat daar kalk in de jongere oeverwallen van de Kromme Rijn voorkomt, een stof waar ui-achtigen verzot op zijn. En dan is er nog look-zonder-look, een wilde plant van zanderige gronden langs bosranden en houtwallen, met een prachtig postuur. De plant is geen Allium, maar ruikt er wel naar.