terug
Meer over
prei
Prasifouchi (paté van prei)
Hoofgerecht voor 4 personen
In de diaspora zijn Spaanse Joden (Sefardiem) onder andere in Istanbul terecht gekomen. Dit gerecht is in Turkije nog steeds onderdeel van de zuivelmaaltijd met Pesach.
Ingrediënten
1 kilo prei
zout
250 gram aardappels
3 eieren losgeklopt
60 gram geraspte Parmezaanse kaas
een kwart theelepel nootmuskaat
peper
3 eetlepels zonnebloem-olie
Bereidingswijze
- Snijd de onderkant en eventueel lelijk blad van de prei
- Snijd in grove stukken en was ze
- Kook de prei-stukken goed gaar in water met zout
- Laat ze dan uitlekken en knijp er zoveel mogelijk water uit
- Kook de aardappels en laat ze uitlekken
- Doe de prei in een kom of keukenmachine. Draai de prei fijn met staafmixer of machine
- Doe de rest van de ingrediënten, ook de in stukjes gesneden aardappels, erbij
- Houd 1-2 eetlepels geraspte kaas en 1 eetlepel olie apart
- Zet de staafmixer kort op het mengsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Giet het mengsel in een ingevette ovenschotel/patévorm
- Bestrijk met de olie en strooi er de rest van de kaas over
- Zet 35-40 minuten in de oven.
Porrusalda (preisoep uit Castilie-La Mancha)
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
300 gram gesneden prei
4 sneetjes oud witbrood
5 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook
100 gram magere spekreepjes
2 blokjes kippenbouillon
zout en peper.
Bereidingswijze
- Snijd de korsten van het brood en het brood in blokjes van ongeveer 1 cm
- Doe 3 eetlepels olie in de koekenpan, snijd 1 knoflookteen in vieren en laat de stukken even meebakken
- Knoflook uit de pan scheppen, broodblokjes erin en snel rondom bruin bakken (croutons)
- Croutons op keukenpapier laten uitlekken
- Pel en snipper de rest van de knoflook
- Doe de rest van de olie in een soeppan, en bak de spekjes ong. 2 minuten zachtjes
- Knoflook 1 minuut meebakken
- Roer de prei erdoor
- Voeg 1 liter water en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en wacht tot de bouillonblokjes zijn opgelost
- Draai het vuur laag en laat alles 10 minuten zachtjes koken
- Breng op smaak met zout en peper en serveer met de croutons
Cock – a – leekie (beroemde Schotse stoofpot)
hoofgerecht voor 6 tot 8 personen
Ingrediënten
10 grote preien
1 soepkip
900 gram kalfsschenkel
60 gram magere spekblokjes
1 theelepel zout
een kwart theelepel peper
1 kop gekookte pruimen (ontpitten)
1 bouquet garni; bijeengebonden kruiden als tijm, peterselie, laurierblad (na het meetrekken verwijderen)
1 bouillonblokje (kip, rund of groenten)
Bereidingswijze
- Koop bij de poelier een soepkip en vraag er een draadje omheen
- Koop bij de slager een stuk kalfsschenkel van ca. 900 gram, en laat het in drie stukken hakken
- Veeg de kip schoon met een warme, vochtige theedoek
- Was de schenkel
- Doe in een grote pan: de kip, schenkel, kruiden, spek, 8 in stukken gesneden preien
- Water erbij, zodat alles ruim onder staat
- Doe het deksel op de pan en laat 2 tot 3 uur heel zachtjes borrelen (een petroleumstel is hier heel handig), tot de kip gaar is
- Zeef de soep, snijd de kip in stukjes, en haal met een lepeltje de merg uit de schenkel
- Maak de soep op smaak af met peper en zout en doe er zonodig nog een bouillonblokje bij
- Dan gaan vlees en kip de pan weer in, samen met de ontpitte pruimen en de twee overgebleven fijngehakte preien
- Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken
Rammenas carpaccio met geitenkaas
Ingrediënten:
1 Rammenas
Olijfolie
Zout en peper naar smaak
Honing/agave siroop
Garnering:
Fijngesneden prei
Harde geitenkaas (plakjes geitenkaas)
Bereidingswijze:
Schil de rammenas, snij hem in plakken en leg op een boord. Giet honing en olijfolie er overheen. Verspreid over het bord de plakjes geitenkaas en garneer met de prei.
Terug naar overzicht