Alle recepten met prei
Prasifouchi (paté van prei)
Hoofgerecht voor 4 personenIn de diaspora zijn Spaanse Joden (Sefardiem) onder andere in Istanbul terecht gekomen. Dit gerecht is in Turkije nog steeds onderdeel van de zuivelmaaltijd met Pesach.
Ingrediënten
1 kilo prei
zout
250 gram aardappels
60 gram geraspte Parmezaanse kaas
een kwart theelepel nootmuskaat
peper
3 eetlepels zonnebloem-olie
Bereidingswijze
- Snijd de onderkant en eventueel lelijk blad van de prei
- Snijd in grove stukken en was ze
- Kook de prei-stukken goed gaar in water met zout
- Laat ze dan uitlekken en knijp er zoveel mogelijk water uit
- Kook de aardappels en laat ze uitlekken
- Doe de prei in een kom of keukenmachine. Draai de prei fijn met staafmixer of machine
- Doe de rest van de ingrediënten, ook de in stukjes gesneden aardappels, erbij
- Houd 1-2 eetlepels geraspte kaas en 1 eetlepel olie apart
- Zet de staafmixer kort op het mengsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Giet het mengsel in een ingevette ovenschotel/patévorm
- Bestrijk met de olie en strooi er de rest van de kaas over
- Zet 35-40 minuten in de oven.
Cock – a – leekie (beroemde Schotse stoofpot)
hoofgerecht voor 6 tot 8 personenIngrediënten
10 grote preien
1 soepkip
900 gram kalfsschenkel
60 gram magere spekblokjes
1 theelepel zout
een kwart theelepel peper
1 kop gekookte pruimen (ontpitten)
1 bouquet garni; bijeengebonden kruiden als tijm, peterselie, laurierblad (na het meetrekken verwijderen)
1 bouillonblokje (kip, rund of groenten)
Bereidingswijze
- Koop bij de poelier een soepkip en vraag er een draadje omheen
- Koop bij de slager een stuk kalfsschenkel van ca. 900 gram, en laat het in drie stukken hakken
- Veeg de kip schoon met een warme, vochtige theedoek
- Was de schenkel
- Doe in een grote pan: de kip, schenkel, kruiden, spek, 8 in stukken gesneden preien
- Water erbij, zodat alles ruim onder staat
- Doe het deksel op de pan en laat 2 tot 3 uur heel zachtjes borrelen (een petroleumstel is hier heel handig), tot de kip gaar is
- Zeef de soep, snijd de kip in stukjes, en haal met een lepeltje de merg uit de schenkel
- Maak de soep op smaak af met peper en zout en doe er zonodig nog een bouillonblokje bij
- Dan gaan vlees en kip de pan weer in, samen met de ontpitte pruimen en de twee overgebleven fijngehakte preien
- Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken
Rammenas carpaccio met geitenkaas
Ingrediënten:
1 Rammenas
Olijfolie
Zout en peper naar smaak
Honing/agave siroop
Garnering:
Fijngesneden prei
Harde geitenkaas (plakjes geitenkaas)
Bereidingswijze:
Schil de rammenas, snij hem in plakken en leg op een boord. Giet honing en olijfolie er overheen. Verspreid over het bord de plakjes geitenkaas en garneer met de prei.