De Moestuin

Ingredient

Kapucijners

terug

Meer informatie over kapucijners
Kapucijners, benaming voor de peulvrucht van de erwt Pisum Sativum, grauwe gedeukte erwten die na het koken geheel bruin worden; ook wel akkererwten genoemd. Misschien is er verband met de bruine kleur van de pijen met puntkap die gedragen worden door de capucijner monniken; een afzonderlijke bedelorde van de franciscanen. Die puntkap (capuce, capuchon) vinden we ook terug in de naam capucijn-bloem voor de Oostindische kers.

Erwten zijn nauwelijks te zien op de pronk-stillevens uit de 17-de eeuw; de schilderijen waarmee de rijken lieten zien hoe goed het hun ging. Daar is het wild, vis, exotisch fruit, olijven, artisjokken , wat de klok slaat. De armen aten als hoofdmaaltijd - een warme lunch – een eenvoudige stamppot die uren op het vuur stond en voornamelijk bestond uit rogge, haver, boekweit, erwten, wortelsoorten en knollen (Het Rijksmuseum kookboek). Armeluisvoedsel dus? Dat zou verklaren waarom er geen gelikte recepten te vinden zijn. Ook in het ‘Receptenboek van Mevrouw Marselis ‘ uit 1790 zijn geen erwt of boon te vinden.

Peulvruchten doen het goed in het Nederlandse klimaat, gedroogd zijn ze lang houdbaar en ze zijn zeer voedzaam ; per 100 gr. kapucijners 43 gr. koolhydraten, 20 gr. eiwit, en slechts 2 gr. vet maar daar weten we wel wat op met een speklap erbij. Voedsel voor harde werkers dus ! En in de oogsttijd moet er harder gewerkt worden dan in de winter.



Lees meer

Meer informatie over kapucijners
Kapucijners, benaming voor de peulvrucht van de erwt Pisum Sativum, grauwe gedeukte erwten die na het koken geheel bruin worden; ook wel akkererwten genoemd. Misschien is er verband met de bruine kleur van de pijen met puntkap die gedragen worden door de capucijner monniken; een afzonderlijke bedelorde van de franciscanen. Die puntkap (capuce, capuchon) vinden we ook terug in de naam capucijn-bloem voor de Oostindische kers.

Erwten zijn nauwelijks te zien op de pronk-stillevens uit de 17-de eeuw; de schilderijen waarmee de rijken lieten zien hoe goed het hun ging. Daar is het wild, vis, exotisch fruit, olijven, artisjokken , wat de klok slaat. De armen aten als hoofdmaaltijd - een warme lunch – een eenvoudige stamppot die uren op het vuur stond en voornamelijk bestond uit rogge, haver, boekweit, erwten, wortelsoorten en knollen (Het Rijksmuseum kookboek). Armeluisvoedsel dus? Dat zou verklaren waarom er geen gelikte recepten te vinden zijn. Ook in het ‘Receptenboek van Mevrouw Marselis ‘ uit 1790 zijn geen erwt of boon te vinden.

Peulvruchten doen het goed in het Nederlandse klimaat, gedroogd zijn ze lang houdbaar en ze zijn zeer voedzaam ; per 100 gr. kapucijners 43 gr. koolhydraten, 20 gr. eiwit, en slechts 2 gr. vet maar daar weten we wel wat op met een speklap erbij. Voedsel voor harde werkers dus ! En in de oogsttijd moet er harder gewerkt worden dan in de winter.