Feestmaal van kapucijners
hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
1 kilo kapucijners ongedopt
2 speklapjes
50 gram margarine
2 (zeer) grote uien
potje augurken
potje zilveruitjes
zout
laurierblad
gedroogde dille
bloemige aardappels en een krop sla
Bereidingswijze
In het boek ‘Meisje kun je koken? ‘ - die titel kon nog in 1962 - doet Henriëtte Holthausen het als volgt:
- Zet 300 gr. kapucijners (gedopt) in water op en laat aan de kook komen
- Doe daarbij 1 laurierblad, een mespunt dille en een flinke theelepel zout
- Laat ong. 20 minuten, met deksel, koken tot de kapucijners gaar zijn
- Maak een schaaltje met zilveruitjes en in langwerpige plakken gesneden augurken
- Fruit in 50 gr. boter 2 grote, 'ik mag wel zeggen zeer grote', uien
- Bak twee speklapjes, met een laurierblad in de boter
- Sprenkel, als ze klaar zijn, er wat citroensap over
- Giet de kapucijners af, leg ze in een diepe, warme schaal, en leg aan de ene kant de uien en aan de andere de speklapjes
- Doe er een aardappelpuree bij en een krop pittig aangemaakte sla
Kleine variaties
- Voor 4 personen; anderhalve kilo kapucijners, ongedopt
- Serveer uitgebakken spekblokjes en vet er in een apart kommetje bij
- Serveer er naast de gefruite ook fijngehakte rauwe ui bij
- Serveer er naast de zilveruitjes ook nog stroop bij. (Voer voor harde werkers!)
- Serveer er appelmoes en/of picallily bij
Algemeen : het ‘zuur’ is bedoeld om vet eten (spek) beter verteerbaar te maken. Om het zuur weer wat in te perken nemen we ‘zoetzuur’. Je kunt er bijvoorbeeld jam van zoetzurige kersen - de morellen – naast leggen. Cranberry- of vossebessensaus zal ook lekker zijn.
Verse kapucijners met zilveruitjes en rozemarijn
hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
1 kg. kapucijners
vrij grote zoetzure zilveruitjes
boter
takje rozemarijn
peper en zout.
Bereidingswijze
- Dop een kilo kapucijners
- Kook de kapucijners in weinig water en met een snufje zout in 20 minuten gaar
- Neem vier eetlepels zoetzure zilveruitjes en snijd ze in vieren
- Giet de kapucijners af en laat ze uitlekken
- Verhit in een braadpan 50 gr. boter of margarine
- Bak hierin 3 minuten de zilveruitjes al omscheppend
- Voeg de uitgelekte kapucijners toe en een theelepel fijngehakte rozemarijn
- Laat die nog een paar minuten, al omscheppend, meebakken
- Breng op smaak met peper en zout
- Naast een speklapje kan hier ook een gehaktbal bij
- De puree kunt u op smaak brengen met twee eetlepels crème fraîche, waar je een theelepel mosterd en een theelepel Provencaalse kruiden doorheen roert. Dat geheel roer je door de puree.
Lijkt het je leuk om zelf de ingrediënten te oogsten van onze recepten? Kijk dan eens bij de informatie over ons zelfoogstabonnement. Zelfoogsten: wel de lusten, niet de lasten van een moestuin!