Actueel
terug Meer over
kapucijners

Feestmaal van kapucijners

hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

1 kilo kapucijners ongedopt

2 speklapjes

50 gram margarine

2 (zeer) grote uien

potje augurken

potje zilveruitjes

zout

laurierblad

gedroogde dille

bloemige aardappels en een krop sla

 

Bereidingswijze

In het boek ‘Meisje kun je koken? ‘ - die titel kon nog in 1962 - doet Henriëtte Holthausen het als volgt:

  • Zet 300 gr. kapucijners (gedopt) in water op en laat aan de kook komen
  • Doe daarbij 1 laurierblad, een mespunt dille en een flinke theelepel zout
  • Laat ong. 20 minuten, met deksel, koken tot de kapucijners gaar zijn
  • Maak een schaaltje met zilveruitjes en in langwerpige plakken gesneden augurken
  • Fruit in 50 gr. boter 2 grote, 'ik mag wel zeggen zeer grote', uien
  • Bak twee speklapjes, met een laurierblad in de boter
  • Sprenkel, als ze klaar zijn, er wat citroensap over
  • Giet de kapucijners af, leg ze in een diepe, warme schaal, en leg aan de ene kant de uien en aan de andere de speklapjes
  • Doe er een aardappelpuree bij en een krop pittig aangemaakte sla

Kleine variaties

  • Voor 4 personen; anderhalve kilo kapucijners, ongedopt
  • Serveer uitgebakken spekblokjes en vet er in een apart kommetje bij
  • Serveer er naast de gefruite ook fijngehakte rauwe ui bij
  • Serveer er naast de zilveruitjes ook nog stroop bij. (Voer voor harde werkers!)
  • Serveer er appelmoes en/of picallily bij

Algemeen : het ‘zuur’ is bedoeld om vet eten (spek) beter verteerbaar te maken. Om het zuur weer wat in te perken nemen we ‘zoetzuur’. Je kunt er bijvoorbeeld jam van zoetzurige kersen - de morellen – naast leggen. Cranberry- of vossebessensaus zal ook lekker zijn.


Terug naar overzicht
Home
Zoek
Nieuws Contact Ligging