De Moestuin

Ingredient

Citroen

terug

Op 14 februari viert men – al heel lang in de Angelsaksische landen, sinds kort ook hier - de schutspatroon van de geliefden: de H. Valentinus van Rome. Hij was een priester die in 269 onthoofd werd tijdens het bewind van keizer Claudius. Het verhaal is, dat het Romeinse Rijk zodanig wankelde onder de aanvallen van buitenaf, dat Claudius het huwelijk verbood teneinde de (ongebonden) soldaten zich beter op het knokken te laten concentreren. Valentijn kon de frustratie van jonge geliefden niet aanzien en trouwde hen in het geheim, wat hem zijn hoofd kostte. In gevangenschap genas hij op wonderlijke wijze de dochter van zijn cipier van blindheid. Vandaar dat de H. Valentijn wordt afgebeeld met een zwaard en, onder andere, een blind kind.

In het 17-de eeuwse Engeland en Wales was een ‘Valentine’ de persoon aan wie je door lootjes trekken gekoppeld was, later werden het handgemaakte cadeautjes, die jonge boeren tijdens de lange winteravonden maakten: kunstig geknoopte ‘lovers knots’, of uit hout gesneden ‘love spoons’. In de 19-de eeuw kwamen de handgeschreven kaarten, waarbij meestal een lokale dichter / woordkunstenaar werd ingeschakeld.

Een prachtig boekje over eten en liefde is ‘Koken met liefde’ van Anne Scheepmaker. Naast de lustopwekkende ingrediënten (weet wat u doet als je uit ons assortiment kiest voor: aardappel, walnoten, postelein, appels, bananen, prei, of winterwortel!) kunnen we denken aan de rol van eten bij het contact zoeken, verloving en huwelijk. Wat onze Nederlandse tradities betreft valt dan de grote rol op van koeken en koekjes. Zo bijvoorbeeld Bussinks Deventer Koek, en in Twente krentenbrood. In het genoemde boekje staat ook een recept uit 1794 voor de ‘hylikmaker’, een naar speculaas smakende koek. Jonge boeren kochten die op de kermis en gaven hem aan een meisje waar ze wel wat mee wilden. Bitterkoekjes dienden om geliefden te herinneren aan het bitterzoete van de liefde, daarbij gebruik makend van het vleugje bitter in amandelen, overigens ook erkend liefdeseten.

De aromatische schil van de citroen zal ongeveer hetzelfde effect hebben. Citroenen werden door terugkerende kruisvaarders naar Europa gebracht (11-de eeuw) en pas in de 15-de eeuw in de keuken gebruikt. Menton is de citroenenstad bij uitstek (Z-Fr). De limoen (lime) komt uit Zuid- en Midden-Amerika. Citroen geeft een pittig accent, dus: leve de pittig-zoete liefde.

In veel gerechten zit geraspte citroenschil. De citroenen die wij verkopen, zijn hiervoor geschikt omdat u dan de garantie hebt dat de schil onbewerkt is. Het is zaak om geen wit mee te raspen, want dat is echt bitter. Er zijn heel handige schrapertjes te koop waarmee u alleen sliertjes van de gele aromatische buitenkant krijgt.