Alle recepten met citroen
Torta di ricotta
nagerecht voor meerder personen
Ingrediënten
1 citroen waarvan 1 eetlepel geraspte citroenschil
300 gram ricotta
250 gram suiker,
1 eierdooier
4 eetlepels melk
75 gram bloem
3 theelepels bakpoeder
3 eiwitten
boter en eventueel poedersuiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden C
- Klop de ricotta met een handmixer luchtig
- Doe er al kloppend telkens een beetje van de suiker bij
- Klop eierdooier en melk door het mengsel
- Roer de gezeefde bloem en de geraspte citroenschil erdoor (voor meer informatie over het raspen van citroenen, zie hieronder)
- Klop de eiwitten stijf en spatel ze zachtjes door het cake-beslag
- Giet het beslag in een met boter ingesmeerde cake-vorm
- Zet ongeveer 45 minuten in de oven
- Test rond die tijd met een houten prikker of de cake gaar is
- Keer de cake om op een rooster en laat afkoelen
- Eventueel bestrooien met poedersuiker.
Karamel-saus met citroen
Bijgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 citroen
150 gr. fijne kristalsuiker
150 gr. crème fraîche
75 gr. boter
3 soeplepels whisky
Bereidingswijze
- Trek de gele schil in lange slierten (zie hieronder) van de citroen
- Pers de citroen en houd 1 soeplepel sap apart
- Doe de suiker in een grote pan met dikke bodem
- Doe er het sap (minus de soeplepel), de citroenrasp en 10 cl water bij
- Verwarm en laat het op een getemperd vuur koken tot er een licht goudbruine karamel ontstaat
- Doe de crème fraîche, de boter, de whisky, en de apart gehouden lepel citroensap erbij
- Roer 1 minuut door, op een zacht vuurtje
- Giet door een zeefje in een sauskom (citroenrasp er uit)
- Kan warm of op kamertemperatuur gegeten worden en is erg lekker bij vruchten-ijs en crêpes.