De Moestuin

Recept

Zoet ingemaakte kweeperen

Ingrediënten

1,5 kilo kweeperen

twee weckpotten van een halve liter

5 deciliter ciderazijn

700 gram kristalsuiker

6 pimentkorrels (toko)

2 kruidnagels

6 zwarte peperkorrels

2 kleine gedroogde rode pepertjes

1 citroen

 

Bereidingswijze

  • Doe de azijn, de suiker, de citroenschilletjes (1 citroen dun – zonder wit- schillen met rasp of zesteur), en de specerijen in een roestvrijstalen pan
  • Op een laag vuur zachtjes de suiker oplossen, en laten koken
  • Schil de kweeperen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen
  • Snijd de peren in nog wat kleinere stukjes en meng het sap van 1 citroen erdoor
  • Voeg het fruit, niet het overgebleven citroensap, aan de siroop toe en kook het in ongeveer een half uur gaar
  • Maak de weckpotten goed schoon, b.v. door ze, zonder rubberen ring uiteraard, goed af te wassen en daarna 10 minuten in een oven van 140 graden te laten drogen
  • Rubber ring en eventueel deksel een paar minuten in kokend water, en laten opdrogen
  • Schep het fruit met de schuimspaan in de hete weckpotten
  • Kook de rest-siroop in, haal de rode pepertjes eruit, en schenk de siroop over het fruit
  • Sluit de potten meteen, bewaar op een koele donkere plek
  • Na 1 maand klaar om te eten, maar hoe langer ze staan, hoe lekkerder!

 

Lijkt het je leuk om zelf de ingrediënten te oogsten van onze recepten? Kijk dan eens bij de informatie over ons zelfoogstabonnement. Zelfoogsten: wel de lusten, niet de lasten van een moestuin!