Recept
Stamppot spitskool
Ingrediënten
twee spitskolen
1 kilo kruimige aardappelen
karwijzaad
crème fraîche.
Bereidingswijze
- Snijd de spitskool in de lengterichting in vier kwarten
- Snijd de dikke voortzetting van de wortel weg (dikke witte stuk) en snijd de spitskool in reepjes
- Schil 1 kilo kruimige aardappelen
- Zet ze net onder water, breng aan de kook en voeg zout toe als het water kookt
- Neem een grote pan
- Voeg de laatste 8 minuten van de kooktijd voor de aardappelen de spitskool toe : op het kokende water leggen en deksel zo op de pan dat er een klein kiertje blijft voor de ontsnappende stoom
- Nu kun je toevoegen (meekoken): karwijzaad (1 flinke theelepel) voor een anijs-achtige smaak, of een flinke theelepel mosterdzaad
- Prik even onder de kool om te voelen of de aardappels gaar zijn
- Goed afgieten
- De pan even open op de uitgedraaide (maar nog warme) brander zetten en de boel even omscheppen
- Stampen. Altijd lekker is wat crème fraîche erdoorheen
- Nu kunt u er ook wat gedroogde thijm doorheen roeren
- Een andere mogelijkheid is een gefruit uitje en een beetje zoete ketjap erdoor
- Spitskool is zacht van smaak dus combineer met zacht geurige kruiden of zoet-hartige toevoegingen (met mate).