Recept
Spitskool-pakketjes
Ingrediënten
1 spitskool
30 gr. boter
25 gr. vegetarische spekreepjes
kerriepoeder
4 eetlepels slag- of kookroom
peper en zout.
Bereidingswijze
- De harde kern onderin met een draaibeweging wegsnijden (als het ware uithollen)
- Voorzichtig 8 – 10 bladeren (heel) lospellen
- In een grote pan, water met zout aan de kook brengen, en de bladeren met enkele tegelijk 1 tot 2 minuten koken, tot ze soepel zijn
- De bladeren in een vergiet met koud water afspoelen en laten uitlekken
- Het harde gedeelte van de middennerf van de bladeren snijden
- Het overgebleven hart van de kool in zeer fijne reepjes snijden
- In een grote koekenpan 15 gr. boter laten smelten en lichtbruin worden
- 25 gram vegetarische spekreepjes 2 minuten bakken
- Het vegetarisch spek uit de pan nemen en apart bewaren
- In de bakboter de gesneden reepjes kool met 1 theelepel kerriepoeder op een hoog vuur enkele minuten bakken
- Af en toe omscheppen
- Het vuur uitzetten en de vegetarische spekjes door de reepjes kerriekool roeren, beetje peper en zout erbij
- Leg op elk koolblad een eetlepel van het kool-spek mengsel, sla de zijkanten van het blad over het mengsel en rol op vanaf de stengel naar de punt
- Smelt in een koekenpan nog 15 gr. boter
- Leg de koolpakketjes er in en doe er 4 eetlepels slagroom of kookroom bij
- Bestrooi alles met wat peper en zout
- Met een deksel op de pan, op een zacht vuur, 10 minuten goed verwarmen.
Combineert goed met gekookte aardappels en sate met pindasaus.