Alle recepten met tomaten
Salade van mozzarella en tomaten
voorgerechtIngrediënten
Vijf tomaten
250 gram mozzarella (liefst van buffelmelk)
verse basilicum
4 eetlepels olijfolie Extra Virgine
zout en peper.
Bereidingswijze
- Koop 5 tomaten ; wij vonden de gewone ronde tomaten het lekkerst
- Snijd de tomaten in kwarten en de mozzarella in vingerdikke plakken en leg deze om en om in een schaal
- Garneer met verse basilicum en serveer met een dressing van olijfolie, zout en versgemalen peper.
Italië : Spaghetti met zwarte olijvencreme en tomaten
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
300 gr. spaghetti
200 gr. zwarte olijven zonder pit
50 gr. kappertjes op azijn
1 theelepel citroensap
6 eetlepels olijfolie Extra Virgine
4 tomaten
half teentje knoflook.
Bereidingswijze
- Doe in de mengbeker van keukenmachine of blender: de ontpitte zwarte olijven, een half teentje knoflook, de kappertjes ( na ze droog gedept te hebben met keukenpapier.
- Pureer het geheel tot een gladde massa, doe in een glazen schaal/kom en voeg het citroensap en vier eetlepels olijfolie al roerend toe
- Was de tomaten, snijd ze eerst in kwarten en verwijder zoveel mogelijk zaadjes. Snijd dan de kwarten nog eens doormidden
- Kook de spaghetti in ruim kokend water
- Doe twee eetlepels olijfolie in een koekenpan, tomaatstukjes erbij, wat zout, en bak 3 minuten op een hoog vuur
- Giet de spaghetti door vergiet of zeef. Doe terug in de warme pan en meng met de olijvencreme
- Doe alles in een voorverwarmde schaal en garneer met de tomaten in olijfolie.
Griekse boerensalade
bijgerechtIngrediënten
3 tomaten,
1 komkommer
1 ui
olijfolie
zwarte peper en zout
150 gr. feta
ontpitte zwarte olijven.
Drink er bij voorkeur Retsina bij.
Bereidingswijze
- Doe in een slakom 3 in parten gesneden tomaten, een halve geschilde en in plakjes gesneden komkommer en een in dunne ringen gesneden kleine ui
- Doe er 4 eetlepels goede olijfolie over, wat zout en flink wat versgemalen zwarte peper
- Bestrooi vervolgens met 150 gr. verkruimelde feta, 15 ontpitte zwarte olijven, en een flinke snuf oregano
- Losjes omschudden.
Engeland: Eliza Acton’s tomatensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngrediënten
Zes tomaten
2 uien
1 prei
2 takjes bladselderij
takje tijm
50 gr. champignons
1 citroen
1 liter bouillon
1 ei
slagroom,
zwarte peper.
Bereidingswijze
- Hak uien, prei, de champignons, selderij en thijm in kleine stukjes en laat zachtjes sudderen op een laag vuur, in een beetje gesmolten boter
- Roer af en toe om
- Snijd de tomaten in plakjes en voeg ze na 15 minuten bij de andere groenten
- Daarna het sap van een citroen erbij en eventueel een halve eetlepel geraspte citroenschil (dat kunt u met ‘onze’ citroenen veilig doen!)
- Strooi een paar lepels bloem over het mengsel om de soep te binden
- Roer goed door en voeg dan de bouillon toe
- Laat 40 minuten sudderen
- Schenk daarna de bouillon door een zeef in een andere pan en pureer het groentemengsel
- Klop 1 eierdooier met 1 eetlepel slagroom, en roer dat door de soep als het vuur uit is
- Naar believen zwarte peper toevoegen.