terug
Meer over
suikermais
Tortilla's met maiskolven
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
Maïskolven
4 maïstortilla’s
2 uien
3 ons rundergehakt
3 tomaten
komijn
cacao
peper en zout
blik kidney-bonen
potje zure room
2 ons geraspte kaas
krop sla
Bereidingswijze
- Maïskolven: neem 1 kolf per persoon
- Haal het blad en de draden (hooi) er af
- Kook de kolven 5 tot 8 minuten in water zonder zout
- Prik een kolf met de uiteinden tussen twee kaasprikkers
- Serveer er een kommetje gesmolten boter met zout bij en lepel daar wat van over de kolf alvorens af te happen
- Tortilla’s: koop een pak maismeel-tortilla’s (de Spaanse tortilla is een eier-aardappel koek)
- Snijd twee uien grof en fruit ze in olie
- Voeg 3 ons rundergehakt toe, bakken en zout en peper toevoegen
- Snijd 3 tomaten in stukjes en voeg toe
- Doe er 1 theelepel komijn doorheen
- Even laten sudderen
- Voeg een theelepel cacaopoeder toe en roer er doorheen. (De Maya’s cultiveerden ook de cocoa-struik, ons woord ‘chocola’ komt van ‘chacau haa’)
- Open een blik kidney-bonen, spoel ze af in een vergiet
- Bij het gehaktmengsel doen en laten sudderen
- Naar smaak kan er nog paprikapoeder en cayennepeper bij
- Rasp een kommetje met jong-belegen kaas, doe een potje zure room in een kom, maak een schaal met in repen gesneden sla (ijsberg is hier handig voor)
- Zet op tafel
- Warm de tortilla’s op in de magnetron of oven
- Zet ook de pan met gehaktmengsel op tafel
- Ieder heeft een tortilla op z’n bord ; smeer in met zure room, schep er gehakt-bonenmengsel op, daarop wat kaas, en daarop wat sla. Rol dat alles in de tortilla.
Maïssalade met Kernhemse kaas
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
rode paprika
6 maïskolven
150 gram Kernhemse kaas
1 eetlepel kruidenazijn
een halve eetlepel grove mosterd
peper, zout
3 eetlepels olie
1 eetlepel fijngehakte peterselie
een halve eetlepel fijngeknipte bieslook
1 mespunt thijm (liefst vers)
Bereidingswijze
- Neem 1 rode paprika, snijd er 4 ringen af en snijd de rest in kleine stukjes
- Doe de stukjes in een zeef en giet er kokend water over, dan laten afkoelen
- Kook 6 maïskolven 8 minuten in water zonder zout
- Giet af en laat de kolven afkoelen
- Neem een platte schaal en een scherp mesje
- Houd met een hand een kolf rechtop op de schaal en rits met het mesje de korrels eraf
- Snijd de korstjes van de kaas en de kaas in kleine blokjes
- In een schaal azijn, mosterd, peper en zout door elkaar roeren
- Olie erdoor kloppen
- Peterselie, bieslook en thijm erdoor roeren
- De maïs, de kaas, en de paprika-stukjes erdoor scheppen
- Laat nu minstens 1 uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken
- Garneer met de paprikaringen en een tak peterselie.
Kantonese maïssoep
bijgerecht voor 6 personen
Ingrediënten
250 gram kipfilet
1,5 dl rijstwijn
6 maïskolven
1,5 liter kippenbouillon
1 theelepel zout
2,5 eetlepel maizena
2 eiwitten
1 theelepel sesamolie
Bereidingswijze
- Koop bij een toko een flesje rijstwijn (Shaoxing stijl) en een flesje sesamolie
- Snijd 250 gram kipfilet in stukjes en doe het in de blender om kippengehakt te maken
- Roer daar 3 eetlepels van de rijstwijn door
- Zet 1,5 liter kippenbouillon op
- Kook 6 maïskolven 8 minuten in water zonder zout
- Zodra afgegoten/afgekoeld: rits met een mesje de korrels in een schaal
- Doe ze in een kom en pureer met een staafmixer
- Roer in een grote pan de maispuree, de bouillon, de rest van de rijstwijn en het zout door elkaar
- Breng het geheel al roerend aan de kook
- Roer het vlees erdoor, breng weer aan de kook en schuim af en toe af
- Meng de maizena en wat water tot een papje, voeg aan de soep toe en laat die pruttelen tot die gebonden is
- Klop 2 eiwitten licht op
- Haal de pan van het vuur
- Roer 2 eetlepels water door het eiwit en schenk langs de rand van de pan bij de soep
- Roer alles door en voeg de sesamolie toe
- Eventueel nog wat zout erbij en direct opdienen.
Flensjes gevuld met snijbiet en mais
hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
150 g bloem
2 eieren
125 ml volle melk
200 g mais korrels
olijfolie
1 rode ui fijngesneden
350 g snijbiet (stengels verwijderd, blad fijngehakt)
2 eetl balsamicoazijn
200 g geitenkaas
75 g pijnboompitten
2 eetl fijngesneden muntblaadjes
zout en peper
Bereidingswijze
- Zeef de bloem in een schaal, roer er de eieren en melk door.
- Pureer de helft van de mais in een keukenmachine, doe het ei-bloemmengsel erbij en draai tot een glad beslag.
- Hak de rest van de mais fijn en roer dit door het beslag, laat 30 min. staan. Het moet de consistentie van slagroom hebben, voeg eventueel nog wat melk toe.
- Verwarm de oven voor op 180 c. Fruit de ui en de olijfolie op laag voor goudbruin. Doe de snijbiet erbij en schep 5 min om.
- Voeg de azijn, pijnboompitten, de helft van de kaas en de munt toe, breng op smaak met zout en peper en houd warm.
- Bak de flensjes. Schep op elk flensje een portie snijbietvulling en sla ze dubbel, druk ze iets platter. Leg ze in een goed ingevette ovenschaal. Verdeel de rest van de kaas erover en zet in de oven tot de kaas knapperig is.
Lijkt het je leuk om zelf de ingrediënten te oogsten van onze recepten? Kijk dan eens bij de informatie over ons zelfoogstabonnement. Zelfoogsten: wel de lusten, niet de lasten van een moestuin!
Terug naar overzicht