Actueel
terug Meer over
rode bieten

Klassieke Hollandse kroten

recept voor 20 personen

Dit recept komt uit een boek met recepten van scheepskoks uit de haven van Rotterdam. Die mensen moeten het uiteraard doen met grote hoeveelheden - alle recepten zijn voor 20 personen - en met ingrediënten die lang bewaard kunnen worden. En dat laatste geldt voor ‘kroten’. Vandaar het recept voor kroten van mevr. Stam van het schip de Zeldenrust, aangepast aan landrotten.

Ingrediënten

2 kilo kroten

1 dl azijn

peper en zout

20 gram suiker

2 uien

Bereidingswijze

  • Was 2 kilo kroten (rode bieten) en kook ze gaar in ruim water zonder zout. N.b. bij het koken van rauwe bieten is het zaak ze niet te laten ‘bloeden’; daarom worden ze nog niet gesneden, snijdt de tuinder de bladstelen niet heel kort af, en gebruiken we nog geen zout omdat dat vocht uit planten trekt. Koken duurt ongeveer 25 minuten
  • De gare kroten afstropen (vel), grof raspen, en dan weer aan de kook brengen met een beetje water, azijn, suiker en zout en peper naar smaak
  • Snipper de uien en voeg deze toe
  • Dit alles 15 minuten laten stoven
  • Serveer met gekookte aardappelen en uitgebakken rookspek.

Terug naar overzicht
Home
Zoek
Nieuws Contact Ligging