Alle recepten met pompoen
Pompoensoep
Maaltijdsoep voor 4 personenIngrediënten
1 middelgrote oranje pompoen (ca. 20 cm diameter)
3 uien
3 appels (de Zoete Bloemee is zeer geschikt)
peper
klein stukje verse gember
1 blokje groentebouillon
sinaasappelsap
eventueel 1 rode peper
1 dl. creme fraiche
Bereidingswijze
- Pel de uien en snijd ze in ringen.
- Schil de pompoen, haal de zaden eruit en snijd ‘m in grove stukken.
- Schil de appels en snijd het vruchtvlees eraf.
- Neem een flinke soeppan. Doe er een scheut olie in en fruit de uien.
- Peper erop en een fijngesneden stukje verse gember (plak van 1 cm dik) erbij doen. Dan een laagje water (1 cm) in de pan doen, de stukken pompoen en appel erbij, aan de kook brengen en de deksel erop. Tien tot vijftien minuten koken.
- Zet intussen een liter water op met een blokje groentenbouillon.
- Haal de soeppan van het vuur, iets laten afkoelen en dan met de staafmixer alles pureren tot een gladde dikke massa.
- Zet de soeppan terug op het vuur, giet de bouillon erbij en klop met een garde de massa door de bouillon.
- Laat 15 minuten trekken. Doe er nog 1 dl. sinaasappelsap bij en eventueel een paar ringetjes Spaanse peper. Nog 5 minuten op het vuur.
- Doe de soep in de borden en doe een flinke schep creme fraiche in het midden van elk bord.
Compote assaisonnee
Saus voor 8 personenIngrediënten
10 peren of appels
een kleine oranje pompoen
100 gram suiker
2 eetlepels geraspte sinaasappelschil
1 mespunt nootmuskaat
1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
-
Schil het fruit en snijd in stukken
- Schil de pompoen , verwijder de zaden en snijd in stukken
- Doe dit alles in een grote pan, doe er de suiker, sinaasappelschil, nootmuskaat en kaneel bij en dek de pan af.
- Laat op een laag vuurtje ongeveer 1 uur koken, roer nu en dan om
- Pureren met staafmixer of zeef
- Af laten koelen en ijskoud serveren.
Pompoencurry met kikkererwten
Hoofgerecht voor 4 personenIngrediënten
1 middelgrote pompoen (600 gram)
2 uien
3 eetlepels olie
1 theelepel gemalen komijn
2 tenen knoflook
1 theelepel koenjit
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel paprika
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel suiker
zout, blikje of pot kikkererwten (400 gram)
eventueel 2 theelepels garam masala
Bereidingswijze
-
Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 x 2 centimeter.
- Pel en snipper de ui.
- Doe de olie in een braadpan (dikke bodem) fruit de ui met de komijn.
- Pers de knoflooktenen uit boven de pan.
- Doe de rest van de specerijen, de pompoen en de suiker erdoor (omscheppen). 1 tot 2 minuten roerbakken.
- Doe de kikkererwten (met vocht) en driekwart deciliter water erbij.
- Breng aan de kook en laat dan nog 15 minuten sudderen met afgedekte pan (pas op aanbranden, extra beetje water).
- Op smaak brengen met zout en zo gewenst garam masala erover.
Venkel - Pompoensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngredienten
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 eetl. Olijfolie
1 venkelknol
1 pompoen
½ l bouillon
peper en zout
4 eetl. zure room
Bereidingswijze
- Snij de venkel en de pompoen in stukjes. Hou wat venkelloof over voor de garnering. Snipper de ui en knoflook.
- Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, bak de venkel en pompoen een paar minuten mee.
- Blus het geheel met de bouillon af en kook tot de pompoen zacht is.
- Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat zure room en venkelgroen.
Venkel - pompoensoep
Voorgerecht voor 4 personenIngredienten
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 eetl. Olijfolie
1 venkelknol
1 pompoen
½ l bouillon
peper en zout
4 eetl. zure room
Bereidingswijze
- Snij de venkel en de pompoen in stukjes. Hou wat venkelloof over voor de garnering. Snipper de ui en knoflook.
- Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, bak de venkel en pompoen een paar minuten mee.
- Blus het geheel met de bouillon af en kook tot de pompoen zacht is.
- Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat zure room en venkelgroen.