Actueel
terug Meer over
peren

Tarte tatin met peer en parmezaan

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

6 stevige handperen

1 citroen

200 gram bloem

150 gram koude roomboter

100 gram versgeraspte parmezaanse kaas

een mespunt cayennepeper

1 theelepel gedroogde tijm

3 eierdooiers

2 eetlepels citroensap

enkele eetlepels witte basterdsuiker

versgemalen zwarte peper en balsamico-azijn

 

Bereidingswijze

Let op: u heeft een ronde, lage bakvorm nodig (geen springvorm, maar uit een stuk). En peren die al iets beginnen te rijpen.

  • Zeef de bloem, snijd er 100 gram boter in kleine vlokjes door en voeg de kaas, cayennepeper, tijm en eierdooier toe.
  • Kneed alles snel tot een soepel deeg. Hoe koeler je handen hoe minder het plakt
  • Verwarm de oven voor op 200 0C.
  • Schil de peren, snijd ze in 4 parten, snij de klokhuisdelen eruit en bedruppel ze met citroensap.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap die ongeveer 4 cm groter is dan de bakvorm. Vet de bakvorm in met wat boter.
  • Neem een grote koekenpan, smelt daar 50 gram boter in, bestrooi het hele oppervlak dun met suiker.
  • Maal daar royaal peper over.
  • Leg nu de peerstukken met de bolle kant naar beneden in een mooie stervorm in de pan en druppel er wat balsamico-azijn over.
  • Bak de peren op een niet te hoog vuur tot de suiker begint te karameliseren.
  • Schep af en toe om.
  • Draai het vuur uit.
  • Leg de peren, bolle kant beneden, in de bakvorm.
  • Leg de deeglap over de peren en vouw de randen naar binnen (zo mogelijk een beetje om de peer heen).
  • Bak in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
  • Haal de bakvorm eruit, steek de rand los, leg een groot bord omgekeerd over de bakvorm en draai de hele zaak om.

Terug naar overzicht
Home
Zoek
Nieuws Contact Ligging