Alle recepten met peren
Tarte tatin met peer en parmezaan
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
6 stevige handperen
1 citroen
200 gram bloem
150 gram koude roomboter
100 gram versgeraspte parmezaanse kaas
een mespunt cayennepeper
1 theelepel gedroogde tijm
3 eierdooiers
2 eetlepels citroensap
enkele eetlepels witte basterdsuiker
versgemalen zwarte peper en balsamico-azijn
Bereidingswijze
Let op: u heeft een ronde, lage bakvorm nodig (geen springvorm, maar uit een stuk). En peren die al iets beginnen te rijpen.
- Zeef de bloem, snijd er 100 gram boter in kleine vlokjes door en voeg de kaas, cayennepeper, tijm en eierdooier toe.
- Kneed alles snel tot een soepel deeg. Hoe koeler je handen hoe minder het plakt
- Verwarm de oven voor op 200 0C.
- Schil de peren, snijd ze in 4 parten, snij de klokhuisdelen eruit en bedruppel ze met citroensap.
- Rol het deeg uit tot een ronde lap die ongeveer 4 cm groter is dan de bakvorm. Vet de bakvorm in met wat boter.
- Neem een grote koekenpan, smelt daar 50 gram boter in, bestrooi het hele oppervlak dun met suiker.
- Maal daar royaal peper over.
- Leg nu de peerstukken met de bolle kant naar beneden in een mooie stervorm in de pan en druppel er wat balsamico-azijn over.
- Bak de peren op een niet te hoog vuur tot de suiker begint te karameliseren.
- Schep af en toe om.
- Draai het vuur uit.
- Leg de peren, bolle kant beneden, in de bakvorm.
- Leg de deeglap over de peren en vouw de randen naar binnen (zo mogelijk een beetje om de peer heen).
- Bak in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
- Haal de bakvorm eruit, steek de rand los, leg een groot bord omgekeerd over de bakvorm en draai de hele zaak om.
Peerestruyf
nagerecht voor 4 personenIngrediënten
2 flinke peren
3 eierdooiers en 3 eieren
100 gram boter
1 beschuit
Bereidingswijze
Let op: u moet peren gebruiken die al eetbaar rijp zijn
- Schil de peren en snijd in kleine plakjes van een halve cm dik.
- Kruimel daar een beschuit over.
- Smelt in een pan 100 gram boter.
- Voeg op een laag vuur, al roerend, beetje voor beetje de eieren toe.
- Laat de eieren niet koken.
- Roer de peer erdoorheen.
- Roer tot het geheel een vla-achtige dikte heeft.