Alle recepten met pastinaak
Pastinaak-tijmboter op boerenbrood
bijgerechtIngrediënten voor ongeveer 10 - 15 boterhammen
1 groot laurierblad
4 takjes verse tijm (of een theelepeltje gedroogd)
3 kleine (15 cm lang) pastinaken of een groter equivalent
een theelepel zeezout
100 gram roomboter
zo gewenst: 1 theelepeltje Ras El Hanout medium (Marokkaanse specerijenmix)
Bereidingswijze
- Schil de pastinaken, snijd ze in ongeveer gelijke stukken (2 cm³), zet ze net onder water in de pan met de laurier en de tijm.
- Breng aan de kook, voeg het zeezout toe en laat 8 minuten zacht koken met een deksel op de pan.
- Van het vuur, zonder deksel nog 10 min. laten staan.
- Afgieten, laurier en takjes verwijderen, af laten koelen en pureren met de staafmixer.
- De zachte boter er door prakken/spatelen.
De smaak is nu wortelzoet-kruidig; met de specerijenmix komt er iets meer nagel in het kruidige. Lekker met: een gerijpte geitenkaas, komijnekaas, of Munster
Linzensoep met pastinaak
Maaltijdsoep voor 4 personenIngrediënten
1 ui
2 preistronken
groentebouillon
olie
peper
bruine linzen
1 klein blikje tomaten puree
1 pastinaak
anderhalf ons spekblokjes
ketjap manis
Bereidingswijze
- Maak de ui en de twee preien klaar (gesneden)
- Zet anderhalve liter water op met een blokje groentebouillon
- Neem een geschikte pan voor soep en doe er een klein laagje olie in, fruit de ui en de prei, strooi er wat peper bij, schep om
- Doe de bouillon bij het ui-prei mengsel
- Was ca tien eetlepels bruine linzen, en doe ze in de soep
- Roer er 1 klein blikje tomatenpuree doorheen
- Breng aan de kook en laat daarna 30 minuten zachtjes sudderen
- Maak 1 pastinaak schoon en snijd in kleine dobbelsteentjes en voeg aan de soep toe
- Breng weer aan de kook en laat 10 minuten sudderen
- Voeg anderhalf ons spekblokjes toe aan de soep
- Laat nu niet meer koken, laat spek nog 5 minuten meetrekken
- Controleer of de linzen en de pastinaak beetgaar zijn
- Roer er voor het opdienen nog een scheut ketjap manis doorheen
- Geef er roggebrood of notenbrood bij.
Pastinaak-chips
voorafje, met wat tomaatjes en een glas witte wijn, of als garnituur bij koud vlees ( 4 personen)Ingrediënten
800 gram pastinaak
fijn zout
frituur- of zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Breng de olie in de frituurpan op temperatuur, of doe hetzelfde met ca 4 dl zonnebloem-olie in de wok
- Was en schil de pastinaak, en snijd hem in fijne rondjes
- Dompel de schijfjes 5 minuten in de hete olie, laat ze even uitlekken en herhaal het frituren tot ze goudgeel en knapperig zijn
- Zout ze tot slot licht.
Pastinaak-kroketjes
bijgerecht voor 4 personenIngrediënten
50 gram pijnboompitten
1 pastinaak
2 sjalotten
75 gram Griekse feta
75 gram geraspte belegen kaas
2 eetlepels fijngeknipte peterselie
1 ei
venkel/karwijzaad of komijnzaad
zout en cayennepeper
ong. 2 eetlepels bloem
ong. 8 eetlepels paneermeel
olie om te frituren
Bereidingswijze
- Zorg dat je kunt frituren
- Rooster pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan (Blijven roeren en tijdig stoppen!)
- Snijd 300 gram pastinaak af, wassen, schillen en fijn raspen
- Snijd de 2 sjalotten fijn (kleine stukjes)
- Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het heel fijn
- Rasp of verkruimel de feta
- Meng in een beslagkom: pijnboom-pitten, pastinaak-rasp, sjalot, broodkruim, feta, geraspte kaas, peterselie, ei. Doe er ook nog 1 theelepel venkelzaad/karwijzaad (voor een anijs – effect) of 1 theelepel komijnzaad door
- Meng goed door elkaar en breng op smaak met zout en cayennepeper
- Meng de bloem erdoor
- Kneed tot een stevig, samenhangend mengsel (zonodig wat bloem toevoegen)
- Maak kleine balletjes, rol ze door het paneermeel en frituur ze gaar en krokant in 3 tot 4 minuten
- Laat uitlekken op keukenpapier en serveer daarna warm.