Actueel
terug Meer over
lavendel

Sorbetijs

nagerecht

Ingrediënten

200 gram suiker

500 ml water

1 volle eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes,

2 eetlepels bessenjenever

2 eetlepels citroensap

 

Bereidingswijze

  • Doe het water, de suiker en de lavendelbloemetjes in een pan (met een goed passende deksel - die wordt later gebruikt).
  • Breng het water al roerend aan de kook en roer door tot de suiker opgelost is en er een dunne siroop ontstaat.
  • Leg de deksel op de pan en laat de inhoud 5 minuten zachtjes koken, zet daarna de hittebron uit en laat de lavendel-siroop in de (dichte) pan afkoelen (bij kamertemperatuur - niet in de koelkast).
  • Zet een zeef(je) op de diepvriesdoos en giet de afgekoelde lavendel-siroop er door (gooi de bloemen weg).
  • Meng de bessenjenever en het citroensap door de lavendel-siroop.
  • Sluit de diepvriesdoos en zet hem in de vriezer.
  • Er moet nu gewacht worden tot de sorbet half bevroren is, hoe lang dat duurt is afhankelijk van de gebruikte diepvriezer. Reken op zo'n 3 tot 6 uur, controleer af en toe.
  • Haal de diepvriesdoos uit de vriezer als er flink ijs aan de zijkanten en bodem zit en de lavendel-siroop midden in de doos nog net vloeibaar is.
  • Klop het half bevroren sorbetijs met een vork goed door elkaar, doe de deksel weer op de diepvriesdoos en zet hem daarna terug in de vriezer.
  • Laat het sorbetijs volledig bevriezen. Tip: Het duurt doorgaans nog enkele uren tot het sorbetijs goed hard geworden is. Het kan daarna meteen verder verwerkt worden of tot gebruik in de diepvriezer blijven.
  • Zet de blender of keukenmachine klaar en zet de mengbeker in de koelkast.
  • Laat het sorbetijs 5 - 10 minuten op temperatuur komen in de koelkast.
  • Maak het sorbetijs met behulp van een vork los tot er een soort brokkelige, gekleurde sneeuw ontstaat .
  • Doe de brokken sorbetijs in de mengbeker en laat de machine draaien tot het sorbetijs smeuïg is. Tip: Doe de mengbeker niet te vol (het gaat vaak het best in twee porties). Of prak – zo snel mogelijk – met een vork tot alle brokken in fijne 'sneeuw' veranderd zijn en roer de sorbet daarna met een lepel goed door.
  • Serveer meteen of bewaar het sorbetijs tot gebruik in de diepvries. Tip: Sorbetijs dat uit de diepvriezer komt is vreselijk koud. Laat het eerst in de koelkast (circa 10 - 20 minuten) op temperatuur komen.

Terug naar overzicht
Home
Zoek
Nieuws Contact Ligging