Alle recepten met kweepeer
Bimbriyo
nagerechtIngrediënten
1 kilo kweeperen
sap van een kwart citroen
pond suiker
Bereidingswijze
- Veeg de donslaag van de peren, was ze, en snijd ze in vieren. Leg ze in een stevige pan en voeg zoveel water toe dat ze onder staan
- Citroensap erbij en 2 uur laten koken
- Giet af en vang het kookvocht/de sap op
- Verwijder klokhuis, zaden en schil zo goed mogelijk, en pureer de peren (door een zeef drukken of rollen)
- Kook het sap op een laag vuur in, tot er nog ongeveer 1,5 à 2 deciliter over is
- Voeg de suiker en de puree toe
- Kook al roerend met een houten spatel, op een laag vuur, tot het mengsel dikker wordt en wat gaat pruttelen
- Pas op voor aanbranden, bij twijfel gas uitdoen, doorroeren tot je een granaatrode pasta hebt. Iets laten afkoelen
- Neem een bakplaat of ondiepe (2 cm) schaal, bedek die met bakpapier (geen aluminium), en giet de pasta erin tot de laag ongeveer 1,5 cm dik is
- Laat minstens 1 dag op een luchtige warme plaats staan om uit te drogen
- Snijd dan in vierkantjes of ruitjes
- Bewaar in een afgesloten trommel.
Een alternatief geleermiddel is Marmello (natuurvoedingswinkels) als je niet zoveel suiker wilt gebruiken. Ik zou de suiker niet helemaal weglaten.
Zoet ingemaakte kweeperen
nagerechtIngrediënten
1,5 kilo kweeperen
twee weckpotten van een halve liter
5 deciliter ciderazijn
700 gram kristalsuiker
6 pimentkorrels (toko)
2 kruidnagels
6 zwarte peperkorrels
2 kleine gedroogde rode pepertjes
1 citroen
Bereidingswijze
- Doe de azijn, de suiker, de citroenschilletjes (1 citroen dun – zonder wit- schillen met rasp of zesteur), en de specerijen in een roestvrijstalen pan
- Op een laag vuur zachtjes de suiker oplossen, en laten koken
- Schil de kweeperen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen
- Snijd de peren in nog wat kleinere stukjes en meng het sap van 1 citroen erdoor
- Voeg het fruit, niet het overgebleven citroensap, aan de siroop toe en kook het in ongeveer een half uur gaar
- Maak de weckpotten goed schoon, b.v. door ze, zonder rubberen ring uiteraard, goed af te wassen en daarna 10 minuten in een oven van 140 graden te laten drogen
- Rubber ring en eventueel deksel een paar minuten in kokend water, en laten opdrogen
- Schep het fruit met de schuimspaan in de hete weckpotten
- Kook de rest-siroop in, haal de rode pepertjes eruit, en schenk de siroop over het fruit
- Sluit de potten meteen, bewaar op een koele donkere plek
- Na 1 maand klaar om te eten, maar hoe langer ze staan, hoe lekkerder!
Lijkt het je leuk om zelf de ingrediënten te oogsten van onze recepten? Kijk dan eens bij de informatie over ons zelfoogstabonnement. Zelfoogsten: wel de lusten, niet de lasten van een moestuin!