terug
Meer over
knolselderij
Gebakken knolselderij
Bijgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
1 knolselderij
4 eetlepels olie
1 ui in dunne plakken gesneden
1 theelepel zout
1 theelepel kerrie-poeder
1 flinke eetlepel fijngesneden peterselie.
Bereidingswijze
- Schil en was de knol, droog hem af en snijd er dan plakken van ongeveer een halve cm dik van
- Verhit 3 tot 4 eetlepels plantaardige olie in een koekenpan (voor meer personen 2 pannen)
- Leg de plakken erin en laat ze op een hoog vuur lichtbruin worden
- Doe dan de ui erbij, doe een deksel op de pan en draai het gas laag
- Laat de knolselderij in 15-20 minuten zachtjes gaar stoven; ze moet zacht worden maar toch nog ‘beet’ hebben
- Strooi het zout en de kerriepoeder erop
- Deksel van de pan en vuur weer hoog alles nog even opbakken
- Doe alles in een verwarmde schaal en strooi de peterselie erover
- Eet er gekookte aardappelen en b.v. gebakken saucijzen bij.
Lamsstoofpot met knolselderij
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 grote knolselderij
600 gram lamsstoofvlees
1 grote ui
30 gr. roomboter
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
een kwart liter water
4 eetlepels bloem
2 citroenen
2 eierdooiers
1 eetlepel fijngeknipte peterselie
1 eetlepel dille.
Bereidingswijze
- Laat de slager het lamsvlees in blokjes snijden
- Pel en snipper de ui
- Verhit boter en olie in een braadpan (zware pan) en roerbak het vlees 4 minuten op een hoog vuur
- Bak daarna de ui op halfhoog vuur nog 1 minuut mee
- Strooi er wat zout en peper over
- Voeg water toe, breng het geheel aan de kook, deksel op de pan en stoof 50 minuten zachtjes door
- Vermeng 3 eetlepels bloem met het sap van een halve citroen en 1.5 liter koud water
- Maak de knolselderij schoon en snijd de knol in plakken (driekwart cm)
- Wrijf de plakken in met een halve citroen
- Snijd de plakken in blokjes en dompel ze in het citroenbad
- Haal de blokjes na de 50 minuten stooftijd uit bad en voeg ze toe aan het vlees
- Zorg dat alles net onder water staat en stoof nog 20 minuten door
- Pers de tweede citroen uit
- Klop de dooiers los met 1 eetlepel bloem, het citroensap, en de groene kruiden
- Lepel daar met kleine beetjes tegelijk ongeveer 1 dl van het stoofvocht door
- Giet dat mengsel in de pan, warm op tot net onder de kook en roer
- Breng op smaak met peper en zout
- Geef er rijst bij en een eenvoudige groene salade.
Knolselderij en worteltjes in citroensaus
Hoofdgerecht voor 4 personen
Een eenvoudig Judeo-Spaans gerecht met zoetzure smaak.
Ingrediënten
1 grote knolselderij (800 gr.)
3 grote wortelen (waspeen, winterpeen in de lengte vierendelen)
sap van 2 citroenen
3 theelepels suiker
zout en peper
4 eetlepels olijfolie (extra vergine) of plantaardige olie
2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze
-
Schil en was de knolselderij en snijd in blokjes van een halve cm
-
Snijd de wortelen in stukjes van 2 cm
-
Doe wortelen en selderij in een pan met water, zodat ze net onder staan
-
Voeg citroensap, suiker en wat zout en peper toe
-
Laat de groenten op een laag vuur in 30 minuten heel zacht worden
-
Haal na 10 minuten het deksel van de pan zodat het water kan verdampen
-
Laat de groenten afkoelen en serveer ze ook koud, aangemaakt met olie en bestrooid met peterselie.
Knolseldertaart met camembert en gedroogde pruimen
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
300 g vers korstdeeg
50 g boter
1 kleine knolselder geraspt
1 ¾ dl crème fraiche of slagroom
240 g camembert
100 g voorgeweekte gedroogde pruimen fijngehakt
3 eieren
1 eierdooier
zout peper nootmuskaat.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 c. Rol het deeg 1 cm dik uit en bekleed hiermee de ingevette taartvorm. Prik deze met een vork een aantal malen in en zet de
vorm even in de koelkast.
- Leg een vel bakpapier in de bakvorm en vul deze met bakerwten. Bak hem 20 min. , verwijder de bakerwten en bakpapier en bak nog 5 min.
- Smelt de boter in een pan en smoor de knolselder 5 min. op een laag vuur. Roer er de crème fraiche door en stoof nog 10 min.
- Neem de pan van het vuur, voeg de helft van de camembert, de pruimen, eieren en eierdooier toe en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Giet de vulling in de taartvorm, verdeel de overgebleven stukjes camembert erover en bak de taart 20 min. tot de taart stevig aanvoelt.
- Neem de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Serveer er bv een lekkere linzensalade bij.
Terug naar overzicht