Boerenkool niet helemaal puur oosters
Hoofgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
boerenkool
aardappelen
zout
2 ons jonge komijnekaas
1 ons gepelde ongezouten pinda’s
melk
potje Amsterdamse uien
1 rookworst
Bereidingswijze
- Maak de boerenkool-stamppot zoals altijd (kooktijd ca. 30 minuten)
- Snijd 2 ons jonge komijnekaas (Jonge Leidse) in dobbelsteentjes (0,5 cm)
- Neem 3 eetlepels gepelde, ongezouten pinda’s en hak ze fijn of laat dat doen door de blender
- Roer, zodra de boerenkool gestampt is, de kaasblokjes en de pinda erdoorheen tot de kaas gesmolten is
- Maak als je wilt smeuïger met een beetje melk of crème fraîche
- Serveer hier Amsterdamse (gele) zoetzure uitjes bij. En als je wilt een rookworst
Lijkt het je leuk om zelf de ingrediënten te oogsten van onze recepten? Kijk dan eens bij de informatie over ons zelfoogstabonnement. Zelfoogsten: wel de lusten, niet de lasten van een moestuin!
Caldo verde uit Minho (Portugal)
Soep voor meerdere personen
Ingrediƫnten
500 gr. boerenkool
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 pond grote kruimige aardappels
4 eetlepels olijfolie
125 gr. chorizo in plakjes van 0,5 cm dik
zout en peper
Bereidingswijze
- Pel en snipper ui en knoflook
- Schil de aardappel, was ze en snijd ze in dunne plakjes
- Snijd de boerenkool klein of verkruimel de bevroren boerenkool (zie hieronder)
- Verhit in een ruime pan 3 eetlepels olie en fruitde ui en knoflook zachtjes (2 min.)
- Doe de aardappelplakjes erbij en bak die al omscheppend 4 minuten mee
- Voeg ruim een liter water toe en breng die aan de kook
- Laat dit alles 25 minuten zacht sudderen
- Haal de pan van het vuur en maak de aardappels in de soep met een stamper fijn
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de plakjes worst lichtbruin
- Doe de plakjes in de soep
- Zet de pan weer op het vuur, voeg de boerenkool toe en laat die 5 tot 10 minuten meekoken
- Breng op smaak met peper en zout
- Serveer er boerenbrood bij