Alle recepten met aardappel
Aardappeltaart uit Puglia (Zuid-Italië)
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1,5 kilo kruimige aardappels
kazen: 100 gr. Pecorino Romano en 50 gram Parmezano Reggiano (of 150 gr. parmezaanse)
4 eetlepels volkoren broodkruim
2 grote uien
500 gr. rijpe tomaten
1 rode peper
5 eetlepels olijfolie
¾ dl droge witte wijn
1 laurierblad
2 eetlepels kappertjes
15 zwarte olijven
vergemalen zwarte peper
suiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een lage ovenschaal in.
- Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout.
- Rasp de beide kaassoorten.
- Rooster het broodkruim kort in een droge koekenpan.
- Pel en snipper de uien.
- Halveer de tomaten en rasp de helften tot moes, gooi de vellen weg.
- Ontdoe het pepertje van zaden en snijd fijn.
- Verhit 4 el olie en fruit de ui 4 minuten.
- Bak de peperstukjes kort mee.
- Voeg dan de wijn, laurierblad en tomatenmoes toe
- Kook er een gebonden saus van (regelmatig roeren).
- Spoel de kappertjes af en laat uitlekken.
- Snijd de olijven in stukjes en voeg ze samen met de kappertjes toe aan de saus.
- Breng de saus op smaak met peper en suiker.
- Stamp de aardappels tot puree en meng de geraspte kaas erdoor. Voeg genoeg olijfolie toe om de puree smeuïg te maken.
- Verdeel de helft van de puree over de ovenschaal, zorg voor een licht glooiend kuiltje naar het midden toe.
- Giet de saus erop en bedek die weer gelijkmatig met de rest van de puree (uitstrijken).
- Maal er wat peper over, strooi het broodkruim erover en bedruppel met wat olijfolie.
- Zet de ovenschotel 45 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
Geroosterde aardappelen met rozemarijn
Benodigdheden
1 kg. kleine stevige aardappelen
1 eetl. gedroogde rozemarijn of zoveel verse takjes als er aardappelen zijn
zout
zwarte peper
4 eetl. olijfolie
Bereidingswijze
- Warm de over voor op 180 graden.
- Boen de aardappelen goed schoon en halveer ze in de lengte tot 2/3.
- Steek een takje rozemarijn of strooi wat gedroogde rozemarijn in elke aardappel.
- Doe de olijfolie in een ovenschaal en leg hierin de aardappelen.
- Bestrooi met wat zout en peper en wentel de aardappelen door de olie tot ze er helemaal mee bedekt zijn.
- Bak ze in 1 tot 1 ½ uur gaar in de oven.
Bruine bonen ovenschotel
Benodigdheden voor 2 personen
- 200 gr. bruine bonen
- 250 gr. aardappelen
- 2 eetl. boter
- 1 dl. melk
- 1 ui
- 2 zure appels
- 0,5 dl bouillon
- 1 eetl. paneermeel
- klontjes boter
- zout & peper
- nootmuskaat
- 1 theel. kerriepoeder
Bereidingswijze
1. Week de bonen een dag van te voren, ong. 24 uur moeten ze weken.
2. Kook de bonen in 45 minuten gaar met wat zout.
3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
4. Kook de aardappels en maak er met de boter, melk, zout & peper en nootmuskaat puree van.
5. Snipper de ui. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in schijven.
6. Verhit de boter in een pan en bak hierin de ui en appel glazig. Voeg de kerrie, bouillon en de gare bonen toe.
7. Vet een ovenschaal in, vul deze met het bonenmengsel en bedenk dit met de aardappelpuree. Strooi er wat paneermeel over en leg er klontjes boter op.
8. Zet de schaal 20 minuten in de voorverwarmde oven tot er een lichtbruin korstje op zit.