DSCN 111870844381

Alle recepten met aardappel

Aardappeltaart uit Puglia (Zuid-Italië)

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

Ingrediënten

1,5 kilo kruimige aardappels

kazen: 100 gr. Pecorino Romano en 50 gram Parmezano Reggiano (of 150 gr. parmezaanse)

4 eetlepels volkoren broodkruim

2 grote uien

500 gr. rijpe tomaten

1 rode peper

5 eetlepels olijfolie

¾ dl droge witte wijn

1 laurierblad

2 eetlepels kappertjes

15 zwarte olijven

vergemalen zwarte peper

suiker

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een lage ovenschaal in.
  • Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout.
  • Rasp de beide kaassoorten.
  • Rooster het broodkruim kort in een droge koekenpan.
  • Pel en snipper de uien.
  • Halveer de tomaten en rasp de helften tot moes, gooi de vellen weg.
  • Ontdoe het pepertje van zaden en snijd fijn.
  • Verhit 4 el olie en fruit de ui 4 minuten.
  • Bak de peperstukjes kort mee.
  • Voeg dan de wijn, laurierblad en tomatenmoes toe
  • Kook er een gebonden saus van (regelmatig roeren).
  • Spoel de kappertjes af en laat uitlekken.
  • Snijd de olijven in stukjes en voeg ze samen met de kappertjes toe aan de saus.
  • Breng de saus op smaak met peper en suiker.
  • Stamp de aardappels tot puree en meng de geraspte kaas erdoor. Voeg genoeg olijfolie toe om de puree smeuïg te maken.
  • Verdeel de helft van de puree over de ovenschaal, zorg voor een licht glooiend kuiltje naar het midden toe.
  • Giet de saus erop en bedek die weer gelijkmatig met de rest van de puree (uitstrijken).
  • Maal er wat peper over, strooi het broodkruim erover en bedruppel met wat olijfolie.
  • Zet de ovenschotel 45 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.