Recept
Prasifouchi (paté van prei)
In de diaspora zijn Spaanse Joden (Sefardiem) onder andere in Istanbul terecht gekomen. Dit gerecht is in Turkije nog steeds onderdeel van de zuivelmaaltijd met Pesach.
Ingrediënten
1 kilo prei
zout
250 gram aardappels
60 gram geraspte Parmezaanse kaas
een kwart theelepel nootmuskaat
peper
3 eetlepels zonnebloem-olie
Bereidingswijze
- Snijd de onderkant en eventueel lelijk blad van de prei
- Snijd in grove stukken en was ze
- Kook de prei-stukken goed gaar in water met zout
- Laat ze dan uitlekken en knijp er zoveel mogelijk water uit
- Kook de aardappels en laat ze uitlekken
- Doe de prei in een kom of keukenmachine. Draai de prei fijn met staafmixer of machine
- Doe de rest van de ingrediënten, ook de in stukjes gesneden aardappels, erbij
- Houd 1-2 eetlepels geraspte kaas en 1 eetlepel olie apart
- Zet de staafmixer kort op het mengsel
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Giet het mengsel in een ingevette ovenschotel/patévorm
- Bestrijk met de olie en strooi er de rest van de kaas over
- Zet 35-40 minuten in de oven.