Recept
Pastinaak-tijmboter op boerenbrood
Ingrediënten voor ongeveer 10 - 15 boterhammen
1 groot laurierblad
4 takjes verse tijm (of een theelepeltje gedroogd)
3 kleine (15 cm lang) pastinaken of een groter equivalent
een theelepel zeezout
100 gram roomboter
zo gewenst: 1 theelepeltje Ras El Hanout medium (Marokkaanse specerijenmix)
Bereidingswijze
- Schil de pastinaken, snijd ze in ongeveer gelijke stukken (2 cm³), zet ze net onder water in de pan met de laurier en de tijm.
- Breng aan de kook, voeg het zeezout toe en laat 8 minuten zacht koken met een deksel op de pan.
- Van het vuur, zonder deksel nog 10 min. laten staan.
- Afgieten, laurier en takjes verwijderen, af laten koelen en pureren met de staafmixer.
- De zachte boter er door prakken/spatelen.
De smaak is nu wortelzoet-kruidig; met de specerijenmix komt er iets meer nagel in het kruidige. Lekker met: een gerijpte geitenkaas, komijnekaas, of Munster