Recept
Rode kool Henriëtte
Ingrediënten
1 rode kool
1 ui
2 grote zure appelen (Goudreinet, Notarisappel)
3 eetlepels bessensap of bessenjam
sap van een halve citroen (of een eetlepel azijn)
1 plak ontbijtkoek,
1 volle eetlepel rijst
1 kop water
2 theelepels zout
1 theelepel suiker
1 laurierblad
40 gr. margarine.
Bereidingswijze
- Snijd de kool in vieren en haal de witte stronk eruit
- Was de stukken en snijd ze in dunne slierten
- Leg die in een ruime kom
- Schil de appels en snijd ze in plakken, leg die op de kool
- Doe daarbij: de gesnipperde ui, een plak ontbijtkoek, een laurierblad, een eetlepel rijst, water vermengd met bessensap, suiker en zout
- Roer alles met een pollepel door elkaar en laat het – afgedekt – 1 uur staan. Je merkt: slow food!
- Doe daarna het mengsel in een pan en laat het aan de kook komen
- Controleer even of er genoeg vocht (halve cm) op de bodem is, om de kool ongeveer 40 minuten te laten smoren
- De kool raakt door de rijst gebonden
- Proef of er voldoende zout, peper en suiker in zit naar jouw smaak
- Van het vuur af roer je er vervolgens margarine (of spekvet) doorheen en giet het citroensap erover
- Eet er slechts gekookte aardappelen bij.