DSCN 111870844381

Alle recepten met yacon

Yacon-appel crumble met walnoten (of hazelnoten)

Ingrediënten voor 4 personen

De yacón, ook wel appelwortel genoemd, is een plant die oorspronkelijk uit het Andes-gebergte komt. Wij telen 'm al jaren op de tuin!

Het is een plant waarbij je de wortel rauw kunt eten. Het heeft de structuur van een appel en een zoete meloen/peer achtige smaak. Hoe langer je ze bewaart hoe zoeter en sappiger  en smaakvoller ze worden. Zodra ze goed zijn (als ze een rimpelig huidje hebben), kun je ze rauw verwerken in salades of zo uit het vuistje eten. Je kunt ze ook inkoken tot een siroop die kan dienen als suikervervanger met een heerlijke karamelsmaak. Je kunt er ook mee koken en bakken, zo maakte onze tuinstagiair er een yacon-appelcrumble mee. Het recept:

 

Yacon-appel crumble met walnoten  (of hazelnoten)

Ingrediënten voor 4 personen
3 Jonagold appelen

1 middelgrote Yacon  (zodat de verhouding appels en yacon ongeveer gelijk is)
1/4 citroen
50 gr walnoten (óf hazelnoten)
30 gr rozijnen
1 tl kaneel
1 el suiker
75 gr koude roomboter
75 gr zelfrijzend bakmeel
75 gr suiker
50 gr havermout  

 

Bereidingswijze
Schil de appelen en de yacon en snij ze in stukken.
Besprenkel de appelen en de yacon met het sap van de citroen en voeg de kaneel een de eetlepel suiker toe.
Voeg de  Walnoten (óf hazelnoten)  
en de rozijnen toe laat dit met elkaar even staan zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken.
In tussentijd kan je het kruimeldeeg bereiden. Snij de boter in blokjes en doe deze in een kom.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en de suiker toe en meng dit door elkaar. Het deeg moet geen massa worden, maar allemaal losse kruimels.
Dit doe je door het deeg een beetje tussen je handen heen en weer te wrijven. Als laatste voeg je de havermout toe en meng dit even goed door de kruimels.
Doe hierna het appel-yacon-mengsel in een ovenschaal en kruimel het deeg over de appels heen. Bak de crumble in 30 minuten af op 200 graden.

Super lekker!