Alle recepten met spitskool
Gegratineerde spitskool met tomaat
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
400 gr. gesneden spitskool
1 tomaat
75 gr. belegen Goudse met komijn
boter
bloem
bouillon
peper en zout.
Bereidingswijze
- In een pan met weinig water en zout de gesneden spitskool in ca. 10 minuten gaar koken
- Was 1 tomaat en snijd in stukjes
- Rasp 75 gr. belegen Goudse kaas met komijn
- Maak anderhalve deciliter bouillon (water en een blokje)
- Verhit 15 gr. boter of margarine in een pan. Roer daar 15 gr. bloem door tot die begint te bruinen. Al roerend scheutje voor scheutje de bouillon toevoegen. Blijven roeren tot een gebonden saus ontstaat. Driekwart van de kaas erdoor roeren en laten smelten. Peper en zout naar smaak toevoegen
- Een ovenschaal invetten. De spitskooi in een vergiet goed laten uitlekken. De spitskool en tomaat door de saus doen en omscheppen. Alles overdoen in de ovenschaal en de rest van de geraspte kaas er over strooien
- Oven voorverwarmen op 200 graden, de ovenschaal in het midden van de oven 15 minuten
- Laten staan. Goede combinatie: karbonade .
Spitskool-pakketjes
hoofdgerecht voor 2 personenIngrediënten
1 spitskool
30 gr. boter
25 gr. vegetarische spekreepjes
kerriepoeder
4 eetlepels slag- of kookroom
peper en zout.
Bereidingswijze
- De harde kern onderin met een draaibeweging wegsnijden (als het ware uithollen)
- Voorzichtig 8 – 10 bladeren (heel) lospellen
- In een grote pan, water met zout aan de kook brengen, en de bladeren met enkele tegelijk 1 tot 2 minuten koken, tot ze soepel zijn
- De bladeren in een vergiet met koud water afspoelen en laten uitlekken
- Het harde gedeelte van de middennerf van de bladeren snijden
- Het overgebleven hart van de kool in zeer fijne reepjes snijden
- In een grote koekenpan 15 gr. boter laten smelten en lichtbruin worden
- 25 gram vegetarische spekreepjes 2 minuten bakken
- Het vegetarisch spek uit de pan nemen en apart bewaren
- In de bakboter de gesneden reepjes kool met 1 theelepel kerriepoeder op een hoog vuur enkele minuten bakken
- Af en toe omscheppen
- Het vuur uitzetten en de vegetarische spekjes door de reepjes kerriekool roeren, beetje peper en zout erbij
- Leg op elk koolblad een eetlepel van het kool-spek mengsel, sla de zijkanten van het blad over het mengsel en rol op vanaf de stengel naar de punt
- Smelt in een koekenpan nog 15 gr. boter
- Leg de koolpakketjes er in en doe er 4 eetlepels slagroom of kookroom bij
- Bestrooi alles met wat peper en zout
- Met een deksel op de pan, op een zacht vuur, 10 minuten goed verwarmen.
Combineert goed met gekookte aardappels en sate met pindasaus.
Stamppot spitskool
Hoofdgerecht voor 4 personenIngrediënten
twee spitskolen
1 kilo kruimige aardappelen
karwijzaad
crème fraîche.
Bereidingswijze
- Snijd de spitskool in de lengterichting in vier kwarten
- Snijd de dikke voortzetting van de wortel weg (dikke witte stuk) en snijd de spitskool in reepjes
- Schil 1 kilo kruimige aardappelen
- Zet ze net onder water, breng aan de kook en voeg zout toe als het water kookt
- Neem een grote pan
- Voeg de laatste 8 minuten van de kooktijd voor de aardappelen de spitskool toe : op het kokende water leggen en deksel zo op de pan dat er een klein kiertje blijft voor de ontsnappende stoom
- Nu kun je toevoegen (meekoken): karwijzaad (1 flinke theelepel) voor een anijs-achtige smaak, of een flinke theelepel mosterdzaad
- Prik even onder de kool om te voelen of de aardappels gaar zijn
- Goed afgieten
- De pan even open op de uitgedraaide (maar nog warme) brander zetten en de boel even omscheppen
- Stampen. Altijd lekker is wat crème fraîche erdoorheen
- Nu kunt u er ook wat gedroogde thijm doorheen roeren
- Een andere mogelijkheid is een gefruit uitje en een beetje zoete ketjap erdoor
- Spitskool is zacht van smaak dus combineer met zacht geurige kruiden of zoet-hartige toevoegingen (met mate).