De Moestuin

Ingredient

Rabarber

terug

Rabarber is een buitenbeentje onder de groenten omdat hij meestal met suiker wordt gegeten. Alleen de bladstelen van de plant zijn eetbaar. De geschiedenis van de rabarberteelt is nauw verbonden met het gebruik van de wortels voor de medicinale teelt. Deze werken namelijk laxerend. 2700 jaar voor Chr. is rabarber al beschreven in Chinese boeken. In 1573 werd rabarber voor het eerst in Engeland geteeld. Pas in de 18 de eeuw werden de bladstelen van rabarber populair. De rabarber die wij eten komt oorspronkelijk uit Bulgarije.

De smaak van rabarber
Vind je de rabarber te zuur, dan kun je de smaak bijstellen met suiker of honing, maar ook door het toevoegen van sinaasappelsap of diksap. Ook krijt (bij drogist te koop) kan het oxaalzuur binden en de zure smaak verzachten. Een goede combinatie is rabarber met een kalkrijk melkproduct (bv. kwark, kaas of yoghurt).